In de zomer van 1863 opent de banket- en
koekbakkerij van Gerardus Johannes Droste
in Haarlem zijn deuren voor het publiek.
De klanten kunnen er terecht voor een kopje
waterchocolade en er worden allerhande zoetwaren
verkocht, waaronder chocoladepastilles,
officieel 'Pastilles Droste' geheten.
In de volksmond worden ze ook wel 'flikken' genoemd.
Droste bouwt in deze jaren een grote naamsbekendheid
op en als gevolg wordt de eerste Droste-fabriek
van de firma G.J. Droste geopend op 2 augustus 1890.
.
Vanaf 1891 vindt het gehele chocoladeproces
in de banket- en koekbakkerij plaats.
De cacaobonen liggen op de zolder opgeslagen,
terwijl de verkoop in het 'détailmagazijn' plaatsvindt.
De verkoop vindt hier plaats tot het jaar 1996.
Door gebrek aan ruimte wordt de Droste fabriek
in 1991 verplaatst naar het Noorder Buiten Spaarne
in de Veerpolder. Hier gaat de productie van
cacaopoeder en chocolade van start.
De locatie is voor Droste bijzonder gunstig, aangezien
het aan het water ligt, kan de aanvoer van grondstoffen
en vervoer van afgewerkte producten per
schip plaatsvinden.
.
Gerardus Johannes Droste doet op 1 maart 1897
de zaak officieel over aan zijn zonen; Jan Coenraad
en Gerardus Johannes Droste jr.
Tot het assortiment behoren inmiddels talloze
verschillende bonbons, repen, chocoladefiguren,
pastilles en cacaopoeder. Ook de chocoladeletter
wordt rond de eeuwwisseling al door Droste gemaakt.
.
.
Rond 1900 verschijnt de verpleegster op de
blikken cacaopoeder. Dit is vermoedelijk
bedacht door de Haarlemse reclametekenaar
Jan (Johannes) Musset, die zich heeft laten inspireren
door een pastel van de Zwitserse schilder
Jean Etienne Liotard: La serveuse de chocolat,
ook wel La belle chocolatière genoemd.
Hiermee wordt gewezen op de heilzame werking van chocolademelk. Dit beeldmerk zal vanaf nu
onlosmakelijk verbonden zijn met de naam Droste.
Jan Coenraad Droste trekt zich in 1909 om
gezondheidsredenen terug uit het bedrijf.
De zaken gaan dan nog steeds bergopwaarts en
het aantal werknemers groeit gestaag.
.
Na de Tweede Wereldoorlog herstelt Droste zich
van de schade die het in de oorlog heeft opgelopen.
De eerste jaren worden Droste producten niet
geëxporteerd, omdat door gebrek aan de juiste
grondstoffen de vooroorlogse kwaliteit niet te
evenaren is. Het bedrijf is uitsluitend aangewezen
op de afzet in het binnenland.
Door de beschikbaarstelling van benodigde deviezen
komt daar verandering in en stijgt de export aanzienlijk.
Pas vijf jaar na de oorlog is de aankoop van
grondstoffen niet langer meer aan banden gelegd.
Dat geldt tevens voor de verkoop in het binnen
en buitenland.
In 1947 worden Jan en Martinus Droste,
kleinzonen van de oprichter, benoemd tot directeur.
De derde generatie 'in de chocola' zal het nu moeten
gaan waarmaken. Ook onder hun leiding gaan de
zaken voor de wind en Droste heeft begin jaren
zestig een topbezetting van ruim 1000 mensen.
De machines draaien op volle toeren en zo'n
40 procent van de productie wordt geëxporteerd
naar ruim 60 landen. In 1961 wordt er een nieuwe
cacaofabriek in gebruik genomen.
In 1964 krijgt de fabriek het predikaat 'Koninklijke'.
De nieuwe naam wordt: Koninklijke Droste Fabrieken N.V.
.
In 1975 neemt N.V. De Erven De Weduwe J. Van Nelle
het aandelenkapitaal van de 'Koninklijke' over.
Zo wordt het familiebedrijf onderdeel van deze
zich snel uitbreidende levensmiddelen/tabaksindustrie.
De wereldberoemde merknaam Droste blijft echter
voortbestaan. Het Amerikaanse concern Standard
Brands Incorporated uit New York is
mede-eigenaar van Van Nelle.
In 1977 komt Droste in Amerikaans bezit en vervalt
hierdoor het predikaat 'Koninklijke'.
De naam wordt veranderd in Droste Fabrieken B.V.
In het jaar 1985 maakt Van Nelle zich los van
Standard Brands, dat inmiddels is overgenomen
door Nabisco. In 1986 wordt de productie van Droste overgebracht naar het Gelderse Vaassen.
De oude productielocatie in Haarlem gaat verder
als Dutch Cocoa & Chocolate Company B.V.
In 1988 wordt in Vaassen een nieuwe fabriek geopend
waar ook de producten van Venz worden gemaakt.
.
In ditzelfde jaar wordt Van Nelle overgenomen
door Sara Lee|D.E. Twee jaar later wordt
Droste overgenomen door het Nederlandse suiker- en voedingsmiddelenbedrijf CSM.
Binnen CSM wordt Droste ondergebracht bij de
businessunit zoetwaren waartoe ook Red Band en
Venco behoren. Men wil minder nadruk leggen
op kwaliteit, om het product zo toegankelijker te maken. Dynamische en vooruitstrevende commercials en
een sterke verjonging van het imago waren een gevolg.
Op 1 januari 1997 verkoopt CSM Droste aan het Duitse
bedrijf Hosta en verhuist Venz naar Koninklijke
De Ruijter B.V. in Baarn. Droste B.V. blijft als
zelfstandig bedrijf in Vaassen gesitueerd.
Sindsdien is de verkoop sterk gestegen en is Droste
een van de grootste verbruikers van cacao in Nederland.
Van de omzet wordt ruim 65% gerealiseerd
in het buitenland, en
In oktober 2004 verhuisde het bedrijf naar Amsterdam.
.
http://www.blikkentic.tk/
http://www.droste-verzamelaar.nl/frameset.html
.
Ik heb niet zo heel erg veel van Droste!
Ik zoek vooral die met een bol deksel, die zijn ouder
dan de platte deksels, maar ook moeilijker te vinden.
.
.
Eindelijk heb ik ontdekt van wie de prent op
mijn hoedendoos is;
Het is van de Zwitserse schilder
Jean Etienne Liotard: La serveuse de chocolat,
ook wel La belle chocolatière genoemd.
Leuk die droste blikken.
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik er ook een aantal. Maar heb ze momenteel niet in de keuken staan. Een is mooi van kleur maar dat vind ik dan net weer te rood. En de andere is valer maar dat vind ik dan wel weer mooi. Maar ik houd van afwisselen. Alleen het blikje met dat jongetje en meisje gaat mijn keuken niet uit.
Leuke post Anna.
groetjes Lia
Wat een leuke post over Droste. Je hebt een heel bijzondere verzameling hoor! Ik heb zelf twee blikjes, een export en een gewone. Maar wel met een vast deksel en rook uit het kopje!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel, groetjes Anja
Heerlijke post Anna, en je hebt er mooie exemplaren in je Droste hoekje staan.
BeantwoordenVerwijderenEn wederom weer heerlijke informatie, bedankt!!!
Lieve groet Josephine