~Prachtig oud bestek!


Een couvert (ook bestek) is eetgerei en bestaat uit:
-tafelmes, tafellepel, tafelvorkdessertmes, dessertlepel,
dessertvork (iets kleiner van formaat dan het vorige, -
dessertlepels zijn iets anders dan koffielepels
en theelepels, want ze zijn groter)
-koffielepels, taart-vorkjes (kleiner dan dessertlepel
of dessertvork)
-visvork en vismes, eventueel aangevuld met
een vissauslepel (ook wel gourmetsauslepel genoemd)

 


Terwijl lepel en mes reeds in de middeleeuwen
gebruikt werden, werd het pas tijdens de renaissance
in Italië gangbaar om ook vorken te gebruiken.

    

 

Een metaal dat veel gebruikt wordt is zilver, dat
echter oxideert door contact met de lucht en
regelmatig gepoetst dient te worden, tenzij het
wordt opgeborgen in bestekkoffers voorzien van
anti-aanslagdoek. Ook bekend is verzilverd bestek,
dat een verzilverde laag is op een ondergrond van
edelstaal of alpaca. Ook dit oxideert, maar heeft een
kortere levensduur en is voordeliger dan zilver.
Bekende merken van verzilverd of massief zilver bestek
zijn Van Kempen en Begeer, Keltum, Robbe & Berking,
Christofle, WMF, Wilkens, Auerhahn,
Wiskemann, Puiforcat, Oneida.

 


Het bestek wat ik leuk vind is veelal van zilver en
en toch ook heb ik verzilverd, alhoewel ik géén bekend
merk heb, zoals hierboven vernoemd.
Ik heb ook géén complete sets, Ik vind het leuk
om af en toe een lepel of mes of dergelijke te kopen,
die ik mooi vind en tevens betaalbaar!
  Uitleg over het bestek heb ik van internet overgenomen!

1 opmerking:

  1. Hai Anna,waar je t ook vandaan haalt ik heb weer van je uitleg genoten en geleerd dacht dat de messen pas op t laatst er bij kwamen!Nooit te oud om te leren.T is in ieder geval prachtig bestek!Groetjes,Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen

-

Bedankt voor het achterlaten van 'n berichtje!
I love to read your comments..

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.